DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
11°C
İstanbul
11°C
Açık
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C

SGK’dan borç yapılandırması çağrısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Batman İl Müdürü Alaettin Ökten, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı kanun hakkında açıklamada bulundu.

SGK’dan borç yapılandırması çağrısı
21.06.2023 09:32
169
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Müdür Ökten, “Söz konusu kanun ile kurumumuz tarafından 6183 sayılı kanun hükümlerine göre takip edilen, 2022/Aralık ve önceki aylara ait olup kanunun yayım tarihi olan 12/3/2023 tarihi veya kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan kurumumuz alacakları ile takip ve tahsili kurumumuza verilen alacaklar yapılandırılmaktadır. İş bu kanun ile 2022/Aralık ayı ve öncesi dönemlere ait; 4/a, 4/b ve 4/c sigortalıların, sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigorta primleri, 31.12.2022 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, 6183/48. madde kapsamında taksitlendirilen alacaklar, asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer’ileri, Ek-5, Ek-6 ile 2925 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan alacaklar yapılandırma kapsamına alınmıştır. Yapılandırma kapsamındaki alacaklara, asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan eksik işçilik tutarına, rücuen alacaklara, yersiz ödenen aylık ve gelirlere, kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE uygulanacaktır. 31.12.2022 tarihinden önce (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları asıllarının % 50’ sine gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE uygulanacaktır. Yİ-ÜFE ile güncellenen prim alacağının süresi içinde peşin ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE’nin % 90’ı silinecektir. Taksitle ödemeyi tercih edenler aylık dönemlerde 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir. Peşin ödeme veya taksitler kredi kartıyla ödenebilecektir. Borçlarını yapılandıranlar; borçlarını peşin olarak öderlerse, borcu yoktur yazısı alabilecektir. Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde ise ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla borcu yoktur yazısı alabilecektir. Bu şekilde; ihalelere katılabilecek, hakediş ödemelerini alabilecek, 5510 sayılı Kanunun 90’ıncı maddesinin altıncı fıkrası kapsamında Devlet yardımı, teşvik ve desteklerinden yararlanabileceklerdir. 31 Mayıs 2023’te biten yapılandırma başvuru süresi 1 ay daha uzatılmış olup ilk taksit ödeme süresi de böylece 1 ay ertelenmiştir. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın ilgili üniteye/birime şahsen, posta yoluyla, e-Devlet üzerinden veya e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunulması gerekmektedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.