DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
11°C
İstanbul
11°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C

MAZLUM HOCA HORLAYANLARI UYARDI

Geceleri eşleri rahatsız eden horlama, Uyku Apnesi olabilir. Ciddi sonuçları olan Uyku Apnesi hastalığı hakkında tüm bilinmesi gerekenleri Dünya Hastanesi Göğüs Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Mazlum Dursun anlattı.

MAZLUM HOCA HORLAYANLARI UYARDI
12.08.2023 21:49
189
A+
A-

“Genelde hastalar kendisinin horlayarak rahatsızlık verdiğinin farkında olmayıp eşleri tarafından muayeneye getirilirler. Biz horlama ile beraber Uyku Apnesi’nin var olup olmaması ile çok daha ilgiliyiz” diyen Uzm. Dr. Mazlum Dursun, “Uyku Apnesi, horlama ve uykuda solunum durması olarak tanımlanmaktadır. İnsan ömrünün yaklaşık üçte birini uyku oluşturur ve sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku çok önemlidir. Kalitesiz uyku, gündüz konsantrasyon eksikliği ve sürekli uyuklama gibi şikayetlere yol açabiliyor. Ayrıca Uyku Apnesi olan kişilerde yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları, felç veya ani gece ölümleri görülebiliyor” diyor.

UYKU APNESİ NEDEN OLUR?

Uyku Apnesi’nin nedeni boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesidir. Uyku Apne sendromu olan kişide horlama hem üç dört kat daha fazla oranda, hem de çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşiyor. Bu kişilerde, horlamanın yanı sıra, nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleri ile çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabahları yorgun uyanmaya da rastlanıyor.

UYKU APNESİ NELERE NEDEN OLUR?

Uyku Apnesi belirtilerinin gözlendiği kişiler gün içerisinde birçok ciddi tablo ile karşılaşabiliyorlar. Uykuda ani ölüm, inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği, eğer hasta obez ise kilo vermede zorluk, akciğer hastalarında solunum yetmezliği, cinsel isteksizlik ve istikrarsızlık ile kontrol altına alınamayan diyabet Uyku Apnesi’nin getirdiği olumsuzluklara örnek olarak gösterilebilir.

ALTIN STANDART: UYKU TESTİ (POLİSOMNOGRAFİ)

Uyku apnesi hastalığı Uyku Apnesi Testi (Polisomnografi) ile tespit edilmektedir. Polisomnografi testi uyku sırasında beyin dalgaları, göz hareketleri, ağız ve burundan hava akımı, horlama, kalp hızı, bacak hareketleri ve oksijen seviyelerinin ölçümü esasına dayanmaktadır. Uyku Apnesi testini yaptırabilmek için hastaların bir gece uyku odasında kalmaları gerekmektedir.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Uyku Apnesi’nde tedaviyi kişiye özel olarak planlamaktayız. Her hastada tedavi seçeneklerimiz farklıdır. Çünkü bu rahatsızlık burun ucundan başlayarak nefes borusunun girişine kadarki bölgeyi ilgilendiren bir hastalıktır. Bazı hastalarımızda sadece burun veya geniz eti ameliyatı ile horlama tamamen geçer iken özellikle orta ve ağır Uyku Apnesi’nin özgün tedavisi hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların (PAP) kullanımıyla sağlanmaktadır.

HEKİM KONTROLÜ ÖNEMLİ

Tüm hastalıklarda olduğu gibi horlama ve Uyku apnesi tedavisinde de hekime danışılmadan herhangi bir tedavinin uygulanmaması gerekmektedir. Bu anlamda internette Uyku Apnesi ve horlama ile ilgili satılan değişik aparatlar mevcut. Hastalarımızdan ricamız bu aparatları doktorlarına danışmadan asla kullanmasınlar. Hastanemizde hem tanı hem de tedavi aşamalarını her hasta özelinde en ideal şekilde planlayarak hastalarımıza sunmaktayız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.