Yeşilay Batman Şubesi tarafından organize edilen etkinlikte Yeşilay Danışma Merkezine (YEDAM) bağlı uzman klinik psikolog Tuğçe Tuncay, katılımcılara bağımlılıklarla ilgili söyleşi gerçekleştirdi.
Genç psikolog Tuğçe Tuncay, bağımlılığın aslında irade meselesi değil, bir beyin hastalığı olduğunu belirtti. Petrol City AVM’de tertiplenen söyleşiye, Yeşilay Batman Şube Başkan Vekili Şehmus Yılmaz, gönüllüler, aileler ve Yeşilay dostları katıldı. Psikolog Tuncay yaptığı söyleşide, alkol/madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı, çocuk ve ergenlerde internet bağımlılığı ve bağımlılık tedavi yöntemleriyle alakalı olarak katılımcıları bilgilendirdi.
Yapılan araştırmalarda bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu kaydeden Tuncay, “Kişiler kullandığı bağımlılık yapıcı maddeler kimyasal özellikler taşıdığından dolayı direkt merkezi sinir sistemine ulaşır ve beyindeki bazı bölgeleri işlevsel kayba sebebiyet verir ve bozar. Kişi herhangi bir bağımlılık yapıcı madde kullandığında ilk etapta yapılan beyin görüntülemelerinde görülüyor ki, haz duygusu olması gerekenden 7 kat daha fazla salgılanıyor. Bu sebeple aslında kişi daha önce hiç tatmadığı duyguyu hissetmeye başlıyor. O duyguyu tekrardan tadabilmek için aslında madde kullanımına devam etmeye başlıyor. İkinci madde kullanımında aynı duyguyu da alamadığı için madde kullanımını artırmaya ihtiyaç duyuyor ve gittikçe aslında bağımlılık gelişmeye başlıyor. O yüzden bu süreç içerisinde, kontrol merkezindeki ‘dur’ dediği bölgeyi de bozduğundan dolayı bu artık kişinin kontrolünden çıkmış oluyor. Kişinin iradesinden de çıkmış oluyor ve tamamen bir beyin hastalığı olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.