DOLAR
34,4795
EURO
36,4287
ALTIN
2.955,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

“Bağımlılık bir beyin hastalığıdır”

Yeşilay Batman Şubesi tarafından organize edilen etkinlikte Yeşilay Danışma Merkezine (YEDAM) bağlı uzman klinik psikolog Tuğçe Tuncay, katılımcılara bağımlılıklarla ilgili söyleşi gerçekleştirdi.

“Bağımlılık bir beyin hastalığıdır”
17.07.2024 17:52
9
A+
A-

Genç psikolog Tuğçe Tuncay, bağımlılığın aslında irade meselesi değil, bir beyin hastalığı olduğunu belirtti. Petrol City AVM’de tertiplenen söyleşiye, Yeşilay Batman Şube Başkan Vekili Şehmus Yılmaz, gönüllüler, aileler ve Yeşilay dostları katıldı. Psikolog Tuncay yaptığı söyleşide, alkol/madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı, çocuk ve ergenlerde internet bağımlılığı ve bağımlılık tedavi yöntemleriyle alakalı olarak katılımcıları bilgilendirdi.

HİÇ TATMADIĞI DUYGU HİSSEDİYOR…”

Yapılan araştırmalarda bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu kaydeden Tuncay, “Kişiler kullandığı bağımlılık yapıcı maddeler kimyasal özellikler taşıdığından dolayı direkt merkezi sinir sistemine ulaşır ve beyindeki bazı bölgeleri işlevsel kayba sebebiyet verir ve bozar. Kişi herhangi bir bağımlılık yapıcı madde kullandığında ilk etapta yapılan beyin görüntülemelerinde görülüyor ki, haz duygusu olması gerekenden 7 kat daha fazla salgılanıyor. Bu sebeple aslında kişi daha önce hiç tatmadığı duyguyu hissetmeye başlıyor. O duyguyu tekrardan tadabilmek için aslında madde kullanımına devam etmeye başlıyor. İkinci madde kullanımında aynı duyguyu da alamadığı için madde kullanımını artırmaya ihtiyaç duyuyor ve gittikçe aslında bağımlılık gelişmeye başlıyor. O yüzden bu süreç içerisinde, kontrol merkezindeki ‘dur’ dediği bölgeyi de bozduğundan dolayı bu artık kişinin kontrolünden çıkmış oluyor. Kişinin iradesinden de çıkmış oluyor ve tamamen bir beyin hastalığı olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.