DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
11°C
İstanbul
11°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C

“ALTI TOHUMUN HEPSİ İYİ SONUÇ VERDİ”

Batman Valisi Ekrem Canalp’in girişimleriyle İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün işbirliğiyle İlimiz Beşiri ilçesine bağlı Asmadere köyünde 75 dekar alanda ilk defa birincil ürün olarak ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadı gerçekleştirildi.

“ALTI TOHUMUN HEPSİ İYİ SONUÇ VERDİ”
12.08.2024 09:41
8
A+
A-

Hasat etkinliğine katılan Batman Valisi Ekrem Canalp, ilk defa yağlık ayçiçeği ekimi yapan çiftçilerle bir araya gelerek, çiftçilerden ürün ekimi hakkında bilgi aldı.

Hasat sırasında ilk defa yetiştirilen ayçiçeği ekimi hakkında açıklamalarda bulunan Vali Canalp, 2022 yılında ilgili kurumların işbirliğiyle çok sayıda uzmanın katılımı ile Batman’da ayçiçeği ekimine ilişkin bir çalıştay düzenlediklerini belirterek “Çalıştaydan; ‘Ayçiçeği bu bölge açısından son derece uygun olduğu ve bu bölgede ekilebilir sonucu çıktı. Bu sonucun arkasından Batman’da 6 çeşit ayçiçeği tohumun iyi verim verebilir ön değerlendirmesi sonucu geçen yıl biz bu altı tohumun ekimini yaptık. Altı tohumun hepsi de iyi sonuç verdi. Ama iki çeşit tohum en iyi verimi verdi. Dolayısı ile biz bu sene bu iki tohumun ekimini yaptık. Geçen yıl çok az bir alanda ekim yaptığımız ayçiçeğini bu sene birincil ve ikincil ürün olarak 1680 dekarda ekimini yaptık. Herkes bugün burada bu sonucu gördükten sonra inşallah önümüzdeki yıllarda hem ilk ürün olarak hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimini yapacağız. Ben her zaman yapmış olduğum çağrıyı buradan tekrarlamak istiyorum.

Batman’ın değerli çiftçileri sadece tek ürün almaktan vazgeçiniz. İçinde yaşamış olduğumuz bu coğrafya bereketli bir coğrafyadır. En az iki ürünü rahatlıkla kaldıracak bir coğrafyadır. Ve bu coğrafyanın nimetlerinden maalesef yeterince faydalanmıyoruz. Faydalanmalıyız, eğer siz tek ürün aldığınız zaman toplam geliriniz yüz lira ise ikinci ürün aldığınız zaman bu kazanç yüz elli liraya kadar çıkıyor. Örnek veriyorum, Çukurova üç ürünün rahatlıkla alındığı bir coğrafyadır. Bizim coğrafyamız tek ürünün alındığı coğrafya değildir. Ne yapacağız, yapacağımız şey basit hububat ürünleri ile beraber arpayla buğdayla beraber ayçiçeği ekeceğiz. Önce arpayı ve buğdayı ekeceğiz, hasat edeceğiz, sonra arkasından ikincil ürün olarak ayçiçeği ekeceğiz. İkinci ürün ayçiçeği ektiğimizden üç ay sonra da hasadını yapacağız.

Bir ay önce gene örnek bir alan olarak 250 dönüm bir alana ayçiçeği ekimini yaptık. Üç aylık bir dönemden sonrada bunun hasadını hep birlikte yapacağız. Ortaya çıkan sonuçları sizlerle paylaşıyorum. Bu bölgede ekim yaptığımız zaman Trakya’dan daha fazla verim alacağımızı söyleyebilirim. Diyeceksiniz ki nedendir bu, çünkü dünyanın her yerinde bu bitki güneşle anılır. Hep güneş bitkisidir. Bizim de Batman’da en çok bulunan şey nedir derseniz güneştir. Bakın gökyüzüne bir tane bulut yok, yılın nerede ise sekiz ayı en yoğun bir şekilde güneşle yaşadığımız bir coğrafyadayız. Dolayısıyla bu bitkiyi burada sulamasıyla kaliteli bir şekilde ektiğimiz zaman çiftçilerimiz daha fazla para kazanacak. Bizim çiftçilerimiz zengin olduğu gibi ülke ekonomisine de bambaşka bir katkı olacak. Bizim her zaman temel önceliklerimizden biri cari açıktır.

Cari açığın iki boyutu var, biri dış ticaret açığı. Dış ticaret açığı dediğimiz zaman da ne kadar ithalat yaparsanız açığınız o kadar büyür. Bizim maalesef yağlı tohumlar içinde ayçiçeğinin de olduğu yağlı tohumlarda ülke olarak açık veriyoruz. Yani ihtiyacımızın yüzde yetmişini Türkiye’den karşılıyoruz, kalan kısmını ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ama biz ayçiçeğini Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Batman’da tek ürün olarak değil ikincil ürün olarak ektiğimiz zaman olacak şey, bizler artık yağlı tohumlar ithalatçısı değil, yağlı tohumlar ihracatçısı bir ülke haline gelmemiz mümkündür.

Son olarak sizlerle şunu da paylaşmak isterim. Elbette ki ayçiçeğini üretmek önemli, hayvansal ürünleri üretmek önemli, süt ve süt ürünlerini üretmek önemli. Ama bunları nihai ürün haline getirmek hepsinden önemli. Buradan başka bir hususu da sizlerle paylaşayım. Batman da iki yıl önce aynen bu ayçiçeğinde olduğu gibi bismillah diyerek başlamış olduğumuz Oymataş Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin artık nihai olarak tüm işlemleri tamamlandı. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgemizde yatırımcılarımıza arsa tahsisine başlıyoruz. Bu ne demek biliyor musunuz, bu; Batman’da ürettiğiniz her türlü tarımsal ürünü, her türlü et ürünü, her türlü süt ürününü nihai ürün haline getirmek demek. Bu bölge tarımda ve hayvancılıkta artık bundan sonra ham madde üreticisi olmaktan çıkacak, katma değerin de bu bölgede kalacağı, zenginliği ile refahı artan bir bölge haline gelecek” dedi.

Vali Canalp’tan konuşmasının sonunda; ilk defa ilimizde ayçiçeğinin yetiştirilmesinde katkı sağlayan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüklerine, Beşiri Kaymakamına, Ziraat Odaları ile İl Özel İdaresine ve İl Genel Meclisi üyeleri olmak üzere ve emeği geçen herkese etti.

Programa; Beşiri Kaymakamı, Muhammed Yılmaz, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.