DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
11°C
İstanbul
11°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C

“Bir ailenin iletişim gideri 20 bine yaklaştı”

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, artan mobil iletişim giderleri ve GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikalarını Meclis gündemine taşıdı.

“Bir ailenin iletişim gideri 20 bine yaklaştı”
22.08.2024 12:56
6
A+
A-

Milletvekili Oduncu, mobil iletişim giderlerinin dar gelirli aileler açısından büyük bir sorun haline gelmesi nedeniyle bu konudaki sorunların detaylı şekilde incelemesi, tespitiyle birlikte çözüm yollarının bulunması için Meclis araştırması açılmasını talep etti. Milletvekili Oduncu, ayrıca konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle de soru önergesi vererek, Bakanlığın denetim ve düzenlemeleriyle ilgili bilgileri talep etti. Bu fiyat politikalarının dargelirli vatandaşlar üzerindeki etkileriyle ilgili Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların olup olmadığı soruldu.

‘YÜKSEK FATURALAR CİDDİ BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ’

Önergenin gerekçesinde, yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yurttaşların yaşam standartlarının ciddi bir şekilde etkilendiğine işaret eden Oduncu, “Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz, yurttaşların barınma, beslenme, ulaşım, eğitim, giyim ve iletişim gibi temel giderlerinin yanı sıra doğalgaz, elektrik, su ve telefon/internet faturaları, dar gelirli aileler için ciddi bir soruna dönüşmüştür. Mobil iletişim giderleri özellikle dar ve düşük gelirli ailelerin yükünü artırmıştır” ifadelerini kullandı.

‘4 KİŞİLİK AİLENİN YILLIK GİDERİ 20 BİNE ULAŞTI’

GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve ek ücretlerin ciddi bir soruna dönüştüğüne dikkat çeken milletvekili Oduncu, “Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) verilerine göre, Ocak 2024’te Türkiye’de dört kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme gideri, aylık 744,49 TL, yıllık 8 bin 934 TL’ye ulaşmıştı. Ancak söz konusu araştırmanın yapılmasının üzerinden 8 ay gibi bir süre geçmişken; nisan ayında yüzde 65, temmuz ayından da yüzde 36 olmak üzere iki ayrı zam yapıldı. Zamlarla birlikte bir ailenin yıllık haberleşme gideri neredeyse 20 bin TL’ye ulaştı. Bu gider, 2020 yılında 3 bin 736 TL, 2021 yılında 4 bin 238 TL, 2022 yılında 5 bin 306 TL idi. Başka bir deyişle, 4 kişilik bir ailenin yıllık haberleşme gideri son dört yılda neredeyse 6 katına çıktı” ifadelerini kullandı.

‘HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR’

GSM şirketlerinin kullanım tarifelerinde en düşük tarifenin 240 TL olduğunu ancak bu tarifedeki kullanım paketlerinin çok yetersiz olduğunu işaret eden Oduncu, soru önergesinin gerekçesinin devamında şunları aktardı: “Bu tarifedeki kullanım paketleri de ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır. Sadece bu tarifede sunulan 5GB’lık bir internet kullanımı, internetin çok yaygın kullanıldığı bu dönemde yeterli miktarda olmaktadır. Bununla birlikte mobil internet paketlerinin beklenenden çok daha hızlı tükenmesi, kullanıcıları yüksek fiyatlarla ek paketler almak zorunluluğu ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu da söz konusu fatura bedelinin daha yüksek olmasına yol açmaktadır. Bununla birlikte bir aylık faturasını ödeyemeyen kullanıcıların hatları kapatılmakta ve GSM operatörleri tarafından açma-kapama bedeli adı altında yüksek meblağlar da faturalara yansıtılmaktadır. Faturalarını ödeyemeyen yurttaşların gecikme faizi dışında hiçbir ücret ödememesi gerekirken, GSM şirketleri her binlerce lira açma-kapama bedeli ile yüksek miktarda olağandışı bir gelir elde etmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.