DOLAR
33,9875
EURO
37,8340
ALTIN
2.821,35
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C
Advert
Advert

“Yüz binlerce genç için “kışlasız” bedelli askerlik talep ediyoruz”

“Yüz binlerce genç için “kışlasız” bedelli askerlik talep ediyoruz”
Advert
12.08.2024 15:13
14
A+
A-

Deva Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, yüzbinlerce gencin “kışlasız bedelli askerlik” talebini Meclis gündeme getirdi. 217 bin liralık bedeli askerlik ücretini bir araya getirmenin ağır bir yük olduğunu vurgulayan Ekmen, “Güçlü bir devlet, güçlü bir ekonomide; gençler ekonomik hayata katılarak, devletine ve vatanına hizmet edeceğini düşünüyoruz. Gençler için kışlasız bedelli askerlik talep ediyoruz.” dedi.

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, yüzbinlerce gencin “kışlasız bedelli askerlik” talebini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Ekmen, 2018 yılında yapılan düzenlemeyi hatırlatarak, söz konusu düzenlemenin hem devlete hem de gençlere ağır yük getirdiğini söyledi.

“217 BİN LİRAYI BİR ARAYA GETİRMEK AĞIR YÜK”

Ekmen, gençlerin 217 bin 871 lirayı ödeyerek yaklaşık 30 günü bulan bir süreci kışlalarda geçirerek askerlik hizmetinden muaf hale geldiğini belirterek, “Ancak bunun devlete getirdiği yük ile gençlere getirdiği maliyet yeterince tartışılmıyor. Bir bedeli askerlik platformu var. Bunu zaman zaman bizlere de ulaşarak gündeme getirmemizi ifade ediyorlar. Ve böyle bildiriler yayınlıyorlar. Bu bildirilerde; yüz binleri bulan bedelli askerlik bekleyen gençlerin 217 bin lirayı bir araya getirme zorluğunun yanında bir aylık kâğıt üstünde yapılan bir eğitimle gerçek bir askeri ordu sisteminin parçasına dönüşmediklerini ifade ediyorlar. 30 günlüğü bulan askerlik süresinin fiilen yapılma zorluğunun kaldırılmasını talep ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLÜ EKONOMİDE BEDEL ÖDEMEYE GEREK KALMAYACAK”

MHP’nin 2018 yılında kışlasız bedeli askerlik istediğini hatırlatan Ekmen, şöyle devam etti:

“Biliyorsunuz; Yemen türküsünde, ‘zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdendir der.’ Zaten bedelli askerlik bugün 217 bin liralık bir ücretle insanların çok zor şartlarda karşılayabildiği bir rakamdır. Aslında işin doğrusu profesyonel orduya geçip herkes için ödenebilir bir rakamı bedel olarak tayin etmektir. Aslında güçlü bir devlet olduğumuzda profesyonel orduya tam olarak geçtiğimizde güçlü bir ekonomiye sahip olduğumuzda bir bedel de almaya gerek kalmayacaktır.”

Advert

“BİRÇOK ÜLKEDE BEDELİ ASKERLİK ÜCRETİ ÖDENMİYOR”

Ekmen, dünyanın birçok noktasında profesyonel orduya geçildiğini dile getirerek, “İsteyen vatandaş gidiyor, orada profesyonel askerlik yapıyor. Geri kalan vatandaşlar ödedikleri vergilerle bu orduyu finanse ediyorlar. Ayrıca bedelli askerlik adı altında bir ücret ödemiyorlar. Veyahut da 6 ay veya 12 ay gibi sürelerle gidip zorunlu askerlik yapmıyorlar. Bunun zaten uygulamanın kendisinde sorun var. Ama bu haliyle birlikte Millî Savunma Bakanlığı’nın 2018 yılında da bunu uygulamaya geçirme yönünde bir taahhüdü olduğu şekliyle yani fiili askerlik süresinin ortadan kaldırılmasını gençler talep ediyorlar. Buraya giden gençler eğer esnafsa kendi özel işini yapıyorsa iş akışında ciddi bir kesinti oluyor. Eğer bir yerde ücretle çalışıyorsa oradan ayrıldığında geri geldiğinde tekrar orada işe başlayamayabiliyor.” diye konuştu.

“GENÇLER İÇİN KIŞLASIZ ASKERLİK TALEP EDİYORUZ”

Ekmen, Deva Partisi olarak profesyonel ordu vaatleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Genel Başkanımız Ali Babacan’ın profesyonel ordu sözünü buradan hatırlatıyoruz. Güçlü bir devlet, güçlü bir ekonomide; gençler ekonomik hayata katılarak, devletine ve vatanına hizmet edeceğini düşünüyoruz. Türkiye güçlü bir ekonomiye kavuştuğunda savunma harcamalarında

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.