Modern eğitim yaklaşımlarını ele alan Alp, teknolojik yeniliklerin ve öğrenci merkezli yöntemlerin eğitimde dönüşüm yarattığını vurguladı. Ayrıca, Final Okulları’nın bu kapsamda geliştirdiği projeler ve yenilikçi uygulamalar hakkında bilgi verdi.
21.YÜZYILDA EĞİTİMİN DÖNÜŞÜMÜ
Alp’e göre, 21. yüzyıl, küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve iş dünyasındaki değişimlerle eğitimde de köklü bir dönüşümü zorunlu kılıyor. Geleneksel öğretmen merkezli yaklaşımlar yerini, öğrenciyi öğrenme sürecinin merkezine koyan yenilikçi yöntemlere bırakıyor. Eğitimin artık yalnızca bilgi aktarmaktan ibaret olmadığını belirten Alp, “Bilgiyi analiz edebilen, eleştirel düşünebilen, problem çözme becerileri gelişmiş bireyler yetiştirmek esas hedef olmalıdır” dedi.
“TÜRKİYE’DE İLK DEFA FİNAL AI”
Final Okulları’nın bu dönüşüme ayak uydurmak için attığı önemli adımlardan biri, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen “Final AI” isimli yapay zeka asistanı oldu. Kasım ayından itibaren öğrencilerin kullanımına sunulan bu yapay zeka asistanı, ders içeriklerine ulaşma, çözülemeyen sorulara çözüm bulma, yabancı dil pratiği yapma gibi çok yönlü imkanlar sunuyor. Alp, “Bu sistem, her öğrencinin kendi öğrenme hızına ve ihtiyaçlarına uygun kişiselleştirilmiş bir eğitim deneyimi sunarak bilgiye en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
“BİLGİYE SORGULAYICI BAKIŞ AÇISI”
yüzyıl eğitiminde öğrencinin aktif bir öğrenme sürecine dahil olmasının kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Alp, öğretmenlerin bu süreçte rehberlik rolü üstlendiğini belirtti. Öğrencilerin kendi ilgi alanlarına yönelik projeler geliştirmeleri, takım çalışması yapmaları ve bağımsız araştırmalarla konuları keşfetmeleri teşvik ediliyor. Eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesinin de altını çizen Alp, bu yetkinliklerin bireylerin bilgiye sorgulayıcı bir bakış açısıyla yaklaşmalarını sağladığını vurguladı.
“FİKİRLER AÇIK İFADE EDİLEBİLMELİ”
Modern dünyada işbirliği ve iletişim becerilerinin önemine dikkat çeken Alp, “Eğitim sistemi, öğrencilerin fikirlerini açıkça ifade edebileceği, farklı bakış açılarına saygı duymayı öğrenebileceği ortamlar yaratmalıdır” dedi. Grup projeleri, sunumlar ve tartışmalar gibi etkinliklerin bu becerileri geliştirmeye yönelik etkili araçlar olduğunu belirtti.
“DİJİTAL ARAÇLAR BÜYÜK KOLAYLIK”
Alp, her bireyin öğrenme ihtiyaçlarına yanıt verebilecek esnek ve kapsayıcı bir eğitim modelinin önemine dikkat çekti. Özel gereksinimi olan öğrenciler için eşit erişim sağlanması gerektiğini vurgulayan Alp, dijital araçların bu konuda büyük kolaylık sağladığını ifade etti. “Farklı öğrenme stillerine uygun öğretim teknikleriyle her öğrencinin potansiyelini en üst düzeyde kullanması mümkün” dedi.
Final Okulları Genel Müdürü Orhan Alp, “Donanımlı ve mutlu bir toplum inşa etmenin yolu, vizyoner bir eğitim sisteminden geçer. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, eğitimin özünde insan vardır. İnsanı ancak insan eğitir” dedi.