DOLAR
34,8729
EURO
36,6123
ALTIN
3.048,70
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

EKMEN “HUKUK EĞİTİMİ SOS VERİYOR”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Adalet Bakanlığı’nın 2025 bütçesinde yaptığı konuşmada, hâkimlerin karar alma süreçlerinin yapay zekâyla desteklenmesi hususunu desteklediklerini vurguladı.

EKMEN “HUKUK EĞİTİMİ SOS VERİYOR”
11.12.2024 09:07
4
A+
A-

Hukuk mesleğine giriş sınav sonuçlarının tedirginliğe sebep olduğunun altını çizen Ekmen, son 20 yıldır her özel üniversiteye açılan hukuk fakültelerinin yanlış bir politika olduğuna dikkat çekerek, “Sınav sonuçları gösteriyor ki; hukuk mezunu öğrenciler iyi bir eğitim almamış. Bu hukukçular mesleğe, memlekete, özellikle yargıya ve adalet sistemine nasıl hizmet edecekler? Hukuk fakültelerinin birtakım minimum kriterleri karşılamamaları hâlinde kapatılmaları gerekiyor” dedi.  DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı’nın 2025 bütçesi üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

KRİTERLERİ KARŞILAMAYAN HUKUK FAKÜLTELERİ KAPATILSIN!

Hukukun, adalet ve yargı hizmetlerinin performansının bir şekilde ölçülebilmesi gerektiğini ifade eden Ekmen, Anayasa Mahkemesi ihlal kararları gibi, hukuk mesleğine giriş sınav sonuçlarının da  tedirginlik oluşturduğunu vurgulayarak, “Bilmiyorum, sizin cephenizde nasıl karşılandı? Son yirmi yılın en önemli yanlışlarından biri bütün özel üniversitelere birer hukuk fakültesi açtırmak oldu. Uzunca bir süre herhangi bir limit olmadan 300 bininci, 400 bininci çocuklar dahi hukuk fakültelerine girebildiler. O zaman girişte sorun vardı, sonra bazı limitler konuldu ama bu sınav sonuçları gösteriyor ki yeterli bir eğitim almamışlar. İyi bir eğitim almamış hukukçular mesleğe, memlekete, özellikle yargıya ve adalete nasıl hizmet edecekler. Hukuk fakültelerinin birtakım minimum kriterleri karşılamamaları hâlinde kapatılmaları gerekliliğini tartışmaya açmanızı bekliyorum. Hukuk fakültelerinin eğitim kalitesini güçlendirmek büyük bir hizmet olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

UYAP YAPAY ZEKA İLE DESTEKLENMELİ

UYAP’ın dünyadaki başarılı örneklerden birisi olduğunu söyleyen Ekmen, hâkimlerin karar alma süreçlerinin yapay zekâyla desteklenmesi hususunda bazı çalışmalar olduğunu duyduklarını ifade ederek, şunları kaydetti; “Bunların yapılmasını rica ediyoruz yakın zamanda facia niteliğinde kararlarla karşılaşıyoruz; mesela bir kişi hakkında tahliye kararı verilecek, kiraya kefil olan şahıs için tahliye kararı veriliyor. Lütfen UYAP sistemini bir an önce yapay zekâyla destekleyerek bu konuda adalete erişimi kolaylaştırınız diyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.