DOLAR
38,2014
EURO
44,0847
ALTIN
4.169,22
BIST
9.297,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

„Tarım sanayisi için özel tedbirlere ihtiyacımız var”

„Tarım sanayisi için özel tedbirlere ihtiyacımız var”
21.04.2025 11:46
4
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Nil RTV’de Nil Sezer’in sunduğu “Perspektif” programına konuk oldu. Programda Mersin’e ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Ekmen, kente bir Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının gerekliliğini vurguladı. Doğru yatırımlar yapıldığı takdirde Mersin’in tarım ürünlerinin ilaç, kozmetik ve kimya sanayisinde kullanımı için öne çıkan bir şehir haline gelebileceğini belirten Ekmen, “Mersin, Türkiye’de tarımsal gayrisafi hasıla bakımından 3. sırada yer alıyor; ancak hâlâ bir Tarım İhtisas OSB’si bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Nil RTV’de Nil Sezer’in sunduğu “Perspektif” programına konuk oldu.

Mersin’e acil olarak Tarım İhtisas OSB’si gerekiyor

Mersin’de yetiştirilen tarım ürünlerinin sadece sofrada günlük tüketim değil, sanayisi ile daha çok işlevsel hale getirilmesi hakkında konuşan Ekmen, “Mersin gibi Türkiye’de tarım gayri safi hasılasında 3. büyük üretici olan bir ilin Tarım İhtisas OSB’si yok. Greyfurt, portakal ve limon üreticimiz malını nereye satıyor? Neredeyse yek bir alıcı var meyve suyu fabrikası olarak o da istediği gibi malı öldürüyor ve çiftçiyi parmağına oynatıyor. Bizim gibi bir tarım şehrinin tarım sanayisi bu halde mi olmalıydı? Bugün meyve suyu fabrikaları başta olmak üzere çok yönlü tarım sanayii fabrikaları sadece Mersinimiz değil; Çukurova’yı, Osmaniye’yi, Adana’yı, yer yer Antalya gibi bize komşu üretimleri göz önüne alan bir tarım sanayisi olması gerekmez miydi? Peki, kozmetik ilaç ve kimya sanayi için tarım potansiyelimizi ne kadar kullanıyoruz? Neredeyse sıfır. Geçen gün bir video gördüm, Gaziantepli biri diyor ki ‘Japonlar narın kabuğunu satın almak istiyor’. Peki biz portakalın, limonun kabuğundan yağ üretiyor muyuz? İlaç sanayine çıktı üretiyor muyuz? Kimyevi madde üretiyor muyuz? Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü cins koruma ve yetiştirmede etkili. Tarım sanayi derken, geleneksel anlamda meyve suyu, şoklama, konserve üretimini kast etmiyorum; esas olarak inovatif alanda yani ilaç, kozmetik, kimya alanında bu ürünlerimizin değerini bilirsek bazen bir gram yağı birkaç bin dolara satmamız mümkün olur” açıklamasında bulundu.

Kimya ve kozmetikte Mersin’in küresel potansiyeli yüksek

Ekmen, “Tarım ürünlerinin kimya, kozmetik ve ilaç sanayilerinde aktif olarak değerlendirildiği bir aşamaya geçmemiz gerekiyor. Bu artık bir ihtiyaç haline gelmişken, Mersin’de konserve ya da meyve suyu fabrikalarından bile yoksunuz. Bu yıl şeftali 8 TL’ye mal edilirken 5 TL’ye satıldı. Oysa elimizde iyi bir konserve fabrikası olsaydı, şeftalileri gerçek değerinden alıp konserveye dönüştürerek tüm dünyaya ihraç edebilirdik. Bu noktada Sanayi Odası’nın önemi ortaya çıkıyor. Doğru politikalarla iktidarı ve yerel yönetimi yönlendirmek, Mersin sermayesine yol göstermek ve sonuç olarak Mersin sanayisini kimliği, planı ve programı olan bir yapıya dönüştürmek büyük bir öncelik. Tarımsal endüstriye yatırım yapılması ve doğru bir lobicilik faaliyetiyle Mersin’in taleplerinin Meclis’e ve yetkililere iletilmesi halinde çok güçlü sonuçlar elde edebiliriz. Gıda sektörünün yanı sıra ilaç, kimya ve kozmetik gibi alanlarda da doğru planlamalar ve üretim süreçleriyle dünyada çok iyi bir konuma gelmemiz mümkün” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.