Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, İslam dininin ticaret ve helal kazanç konusunda ortaya koyduğu ilkeleri vurguladı.
İslamın hayat nizamı olduğuna dikkat çeken Cihan, “Helal kazanç için çalışmak, İslam’ın emrettiği bir yaşam biçimidir” dedi. Günümüzde gıda denetimlerinin olmasına rağmen, birçok gıda işletmesinde sahtekârlık yapıldığını ve toplumun sağlığının hiçe sayıldığını ifade eden Cihan, “İslam’dan ve Kur’an’dan uzaklaşan toplumlarda haramlar ve kötülükler işlenmektedir. Allah, ticareti helal, faizi ise haram kılmıştır” şeklinde konuştu. Cihan, İslam’ın ticaret ahlakının dürüstlük ve doğruluk temelinde şekillendiğine dikkat çekerek, “Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), ‘Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraberdir’ buyurmuştur.” dedi. İslam’a göre, ticaret yapan bir Müslümanın, helal kazanç için çalışması, ter dökmesi ve emek vermesi gerektiğini belirten Cihan, bu tür çabaların sevap olarak kabul edileceğini ifade etti.
Cihan, Peygamber Efendimizin helal ve haram konusunda verdiği öğütleri hatırlatarak, “Helalin ve haramın belli olduğunu, şüpheli şeylerden bile kaçınılması gerektiğini vurgulamıştır. Müslümanlar, alışverişte dürüst ve güvenilir olmalı, yalan, hile ve aldatmadan kaçınmalıdır.” dedi. Müslümanların, harama tevessül etmemesi gerektiğinin altını çizen Cihan, Cuma namazı vaktinde alışveriş yapmanın haram olduğunu ve rüşvetin de kesinlikle kabul edilemeyeceğini ifade etti.
Ahmet Cihan, İslam’da çalışmanın ve helal kazanmanın ibadet sayıldığını belirterek, “İslam, ticaretin evrensel kural ve değerlerini ibadetlerin kuralları gibi kabul etmiştir. Dürüst bir tüccar, cennette peygamberler ve şehitlerle birlikte olacaktır. Bu çerçevede, İslam dini, ticareti, helal kazanç ve dürüstlük üzerine inşa etmiştir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, hileli ve yasaklı alışverişlerin, aldatmanın, zorlamanın ve karaborsacılığın kesinlikle yasaklandığını belirten Cihan, Müslümanların toplumu bu tür kötülüklerden korumak için sorumluluk taşıdığını vurguladı.