Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen panelde konuşan Pembe İzler Kadın Derneği Başkanı Arzu Karataş, her yıl Türkiye’de 25 bin kadının meme kanseri olarak sisteme dahil olduğunu ifade etti.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen kanser konulu panele Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Fulya Soybaş Işık, Pembe İzler Kadın Derneği Başkanı Arzu Karataş, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Akyüz konuşmacı olarak katıldı. Kanserle savaşını kazandıktan sonra hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla bir dernek kuran ve kanser hastalarının mücadelesine destek olan Pembe İzler Kadın Derneği Başkanı Arzu Karataş, “Ağırlıklı olarak kadın kanseri konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her yıl Türkiye’de 25 bin kadın, meme kanseri olarak sisteme dahil oluyor. 4 bin 500 kadın, yumurtalık kanseri, 2 bin 500 kadın, rahim ağzı kanseri, 3 bin 400 civarında da rahim kanseri olarak sisteme dahil oluyor. Bu arada ben 1994’te hemşirelik yapan birisiyim. Bugün geldiğimiz noktada eskiye oranla sağlıkta reform olduğunu düşünüyorum. Özel hastaneler, devlet hastaneleri, KETEM‘in de bir mucize uygulama olduğunu düşünüyorum. 381 KETEM merkezi var. Gerçekten rahim ağzı ve mamografi uygulaması mucize” diye konuştu.
“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”
Meme kanserinde erken teşhisin önemine değinen Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Serkan Sünger, “Yapılan bir araştırmada Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde meme kanseri görülme sıklığının batıya görev iki kat az olduğu tespit edilmiş. Fakat baktığımızda, bizim yakaladığımız meme kanserleri genellikle üç ya da dördüncü evrelerde. Batıda bu dörtte bir oranında. Yani 4 kişiden birini geç yakalarken, bizde ise dört kişiden üçü maalesef geç yakalanmakta. Bu da bizim taramalara önem vermediğimizi, ya da bununla ilgili herhangi bir önlem almadığımızı da gösteriyor” dedi.