DOLAR
34,2890
EURO
37,2177
ALTIN
2.989,60
BIST
8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

“Dürüstlük kültürü yaygınlaşmalı”

Dürüstlük, güven, yardımlaşma, dayanışma ve adalet gibi ahilik ahlakının temelini oluşturan değerlerin esnaf arasında bir kez daha yaygınlaşması gerektiğini belirten Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, bunun ayrıca İslam kardeşliği olduğunu söyledi.

“Dürüstlük kültürü yaygınlaşmalı”
26.09.2024 14:56
7
A+
A-

BESO Başkanı Çiftçi, 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan ‘Ahilik Haftası’ dolayısıyla esnafa önemli tavsiyelerde bulundu. Ahilik ahlakının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Başkan Çiftçi, “Ahilik demek esnaflık demektir. Ahilik teşkilatı ile esnaflık iç içedir. Bunu birbirinden ayıramayız. Onun için biz esnaf olarak ahilik ahlakını kuşanmamız lazım. Ahilik teşkilatı tarihinde hem ticareti düzenlemiş hem de beraber çalışma kültürünün ahlakıyla birbirine yardım etme ve destekleme konusunda teşvik etmiştir” dedi.

“MALI SAKLAMA ESNAF AHLAKINA TERSTİR”

Tarihte ahilik teşkilatının hem ticareti düzenlediğini hem de beraber çalışma kültürünü, ahlakıyla beraber birbirine yardım etme ve destekleme konusunda da teşvik ettiğini kaydeden Çiftçi, şöyle devam etti: “Tarihte bazı dönemlerde asayiş bozulduğu zamanlarda bile kendi çalışma sistemiyle devam etmeye de çalışmışlardır. İşini sahiplenme, sağlam ve kaliteli yapma, malzemeden çalmama, verdiği sözü yerine getirme, personelin hakkını çalmama ve tam zamanında ödeme, piyasayı bozmama, karaborsacılık yapmama ahilik teşkilatının olmazsa olmazıdır. Malı saklama hem dinimizce hem de esnaf ahlakına ters şeydir. Ahilik demek kardeşlikten geliyor. Kardeşlik, kendine istediğini kardeşine de istemek ve fedakârlık yapmaktır, paylaşmadır.”

“DEĞERLERİMİZİ TEKRAR YAŞATMALIYIZ”

Esnafın asla halkı kandırmaması gerektiğini belirten Çiftçi, “Hububat, tahıl, sebze, meyve ve tekstil hepsi aynı kalitede olmalı. Hadisi şerifte dediği gibi ‘Bizi aldatan bizden değildir.’ Aldatma ahlakımız varsa bir an önce bunu terk etmeliyiz. Herkes sıkıntıya girebilir, borç para verme, karzı hesen yapmak çok önemlidir. Bu aramızda kaybolmuştur. Bunu tekrar ihya etmeliyiz. Hatta dinimizde borç para vermek sadakadan daha hayırlıdır. Bu önemli değerleri tekrar yaşatmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.