DOLAR
34,8732
EURO
36,7531
ALTIN
3.048,19
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

“Sahtekarlık toplumun sağlığını hiçe sayıyor”

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, İslam dininin ticaret ve helal kazanç konusunda ortaya koyduğu ilkeleri vurguladı.

“Sahtekarlık toplumun sağlığını hiçe sayıyor”
09.12.2024 09:16
7
A+
A-

“TİCARET AHLAKI DOĞRULUK OLMALI”

İslamın hayat nizamı olduğuna dikkat çeken Cihan, “Helal kazanç için çalışmak, İslam’ın emrettiği bir yaşam biçimidir” dedi. Günümüzde gıda denetimlerinin olmasına rağmen, birçok gıda işletmesinde sahtekârlık yapıldığını ve toplumun sağlığının hiçe sayıldığını ifade eden Cihan, “İslam’dan ve Kur’an’dan uzaklaşan toplumlarda haramlar ve kötülükler işlenmektedir. Allah, ticareti helal, faizi ise haram kılmıştır” şeklinde konuştu. Cihan, İslam’ın ticaret ahlakının dürüstlük ve doğruluk temelinde şekillendiğine dikkat çekerek, “Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), ‘Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraberdir’ buyurmuştur.” dedi. İslam’a göre, ticaret yapan bir Müslümanın, helal kazanç için çalışması, ter dökmesi ve emek vermesi gerektiğini belirten Cihan, bu tür çabaların sevap olarak kabul edileceğini ifade etti.

“HELAL KAZANÇ VE HARAMDAN KAÇMA”

Cihan, Peygamber Efendimizin helal ve haram konusunda verdiği öğütleri hatırlatarak, “Helalin ve haramın belli olduğunu, şüpheli şeylerden bile kaçınılması gerektiğini vurgulamıştır. Müslümanlar, alışverişte dürüst ve güvenilir olmalı, yalan, hile ve aldatmadan kaçınmalıdır.” dedi. Müslümanların, harama tevessül etmemesi gerektiğinin altını çizen Cihan, Cuma namazı vaktinde alışveriş yapmanın haram olduğunu ve rüşvetin de kesinlikle kabul edilemeyeceğini ifade etti.

“İSLAM DA ÇALIŞMA VE TİCARET İBADET SAYILIR”

Ahmet Cihan, İslam’da çalışmanın ve helal kazanmanın ibadet sayıldığını belirterek, “İslam, ticaretin evrensel kural ve değerlerini ibadetlerin kuralları gibi kabul etmiştir. Dürüst bir tüccar, cennette peygamberler ve şehitlerle birlikte olacaktır. Bu çerçevede, İslam dini, ticareti, helal kazanç ve dürüstlük üzerine inşa etmiştir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, hileli ve yasaklı alışverişlerin, aldatmanın, zorlamanın ve karaborsacılığın kesinlikle yasaklandığını belirten Cihan, Müslümanların toplumu bu tür kötülüklerden korumak için sorumluluk taşıdığını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.